Представят новия бюджет на ЕС с повече пари за отбрана

11:40, 02 май 18 25 787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият бюджет на Евросъюза за периода от 2021 до 2027 г. ще бъде представен днес от Европейската комисия. Очаква се големите губещи да са селското стопанство и регионите. 

Най-голямото опасение е, че фондовете за Източна Европа ще бъдат пренасочени към държавите от Южна - нещо, което бе отречено от ресорния еврокомисар Гюнтер Йотингер. Едно е сигурно - ще има повече пари за отбрана и за овладяване на евентуален нов бежански поток, предава БНР.

Страните-членки и Европарламентът трябва да приключат преговорите преди европейските избори през май 2019 г. – два месеца след развода с Обединеното кралство. Brexit ще остави в годишния бюджет на Европейския съюз огромна дупка в размер на 13 милиарда евро.

Държавите са разделени дали да подкрепят увеличаването на европейската вноска, която в момента е 1% от Брутния вътрешен продукт. Финансовият министър Владислав Горанов коментира: ""Принципът, който е 1,1 Х, заложен от Комисията, надявам се да успеем да постигнем съгласие в рамките на австрийското председателство, което означава до края на годината. Част от държавите могат да изгубят и субсидии, защото не се придържат към общите европейски решения или имат проблеми с върховенството на закона". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама