Северна Корея спира завинаги ядрените опити

10:36, 29 апр 18 / Свят 25 914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще затвори полигона си за ядрени опити „Пхунгери“ през май и ще покани експерти и журналисти от Южна Корея и Съединените щати в страната, за да се осигури "прозрачност" около затварянето му, заяви президентският офис на Южна Корея в неделя, цитиран от CNN.

Това е последният пробив на полуострова преди среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, който каза в събота, че преговорите могат да се проведат в рамките на "три до четири седмици".

Старши говорител на южнокорейския президент Мун Чже Ин каза, че Ким направи коментарите си по време на срещата на върха в петък в демилитаризираната зона между двете страни, когато Ким стана първият севернокорейски лидер, който навлезе в Южна Корея, след Корейската война през 1953-та година

Проучване на китайски сеизмолози, публикувано на 26 април, показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 година.

Шестият и най-мощен опит на 3 септември м.г., след който Пхенян обяви, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун отхвърли тези твърдения. "Някои твърдят, че затваряме неизползваем ядрен полигон, но ако дойдат и видят, те ще разберат, че има два по-големи тунела от съществуващите тестови съоръжения и че те са в много добро състояние", твърди Ким.

Ким също така съобщи по време на срещата на върха, че Пхенян ще промени часовата си зона с половин час, за да го приведе в съответствие със сезона, заменяйки решението, направено само преди три години през 2015 година, съобщи в неделя в Сеул говорителят на южнокорейския президент Мун Чже Ин, цитиран от ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама