Над 2 милиона българи живеят в бедност

15:30, 25 апр 18 25 818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само за ден България оглавява втора класация, но отзад напред. Страната ни се нарежда на последно място в ЕС с най-висок процент на хора, които живеят в тежки материални лишения - 30%, показват данни на Евростат.

Другият негативен за нас рейтинг е публикуваната класация на „Репортери без граници”, в която България също е на последно място в ЕС, но по свобода на словото.

Данните за 2017 г. показват, че като цяло 6.7% от населението или около 33 милиона души в Европейския съюз (ЕС) са сериозно засегнати от материални лишения. 

Живеещите в лишения са хора, които не могат да си плащат безпроблемно сметките, да поддържат топъл дома си, да посрещат неочаквани разходи, нямат достъп до телевизор, кола и телефон, и не могат да си позволят дори една седмична почивка.

Най-висок дял на тежки материални лишения се отчита още в Гърция (21.1%), Румъния (19.4%) и Унгария (14.5%). За разлика от тях, нивата на сериозни материални лишения са били под 3% в Швеция (0.8% през 2016 г.), Люксембург (1.6% през 2016 г.), Финландия (2%) и Нидерландия (2.6%). Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в следните страни-членки: Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, показват данните на европейската статистика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама