Американците изхвърлят 150 000 тона храна на ден

19:00, 19 апр 18 / Свят 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или над 400 грама на човек, сочат резултатите от изследване, предаде БТА.

Изхвърлената храна е била отгледана върху близо 7% от земеделските земи в САЩ, а за производството й са отишли хиляди милиарди литри вода, се казва в статия, публикувана в научното списание „PLOS ONE“. Тази храна съответства и на 30 процента от дневния калориен прием на всеки американец, посочва АФП.

Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39%), следвани от млечните продукти (17%), месото (14%) и зърнените храни (12%). Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.

„По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти“, обясни съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.

„Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна“, добави тя.

Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г. Това разхищаване отговаря на реколта, произведена с използването на над 350 000 тона пестициди и над 800 000 тона изкуствени торове всяка година, се казва в изследването.

Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама