Ще можем ли да сключваме индивидуални договори с топлофикация?

14:50, 17 апр 18 / Общество Сподели в: 25 59
1

"Работна група в Министерство на енергетиката обсъжда възможността всеки абонат на парното да сключва индивидуални договори с топлофикационно дружество". Това заяви за Дарик радио Стоян Грозданов, който през 2015 г. заведе дело за отмяна на формулата за сградна инсталация и го спечели с решение от вчера на Върховния административен съд. ВАС отмени формулата.
 
Мотивите на съдиите са, че чрез формулата се изчислява произволно количество топлинна енергия, докато законодателството изисква на клиентите да се фактурират действителни количества енергия.
Стоян Грозданов, който участва в експертната група, настоява всяка топлофикация да сключва договор с клиентите си: "Предлагаме да се спазва законът, тоест който иска да продава нещо, да го продава с договор, както е по европейското законодателство за защита на потребителя".
 
Министърът на енергетиката
Теменужка Петкова потвърди, че се подготвят нови промени в Закона за енергетиката по повод съдебното решение: "Министерството на енергетиката в момента има работна група, която включва представители на потребителските организации, представители на браншовите организации. Надявам се, че с общи усилия ще успеем да постигнем промени в Закона за енергетиката, които да бъдат изцяло съобразени и с европейските изисквания, и изцяло в интерес на българските потребители".
 
Дългоочакваното решение на ВАС за формулата за сградна инсталация не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети