Еврокомисията представя докладите за напредъка на Западните Балкани и Турция по пътя им към ЕС

08:05, 17 апр 18 / Свят Сподели в: 25 51
1

Европейската комисия ще представи докладите за напредъка на Западните Балкани и Турция по пътя им към Европейския съюз. В документа се посочва необходимостта от сериозни усилия за ключови реформи в областите на правовата държава, борбата с корупцията и организираната престъпност, които остават ключови за страните от региона, съобщава БНР.

По неофициална информация в документа ще бъде препоръчано започване на преговори за членство с Албания и с Република Македония. На неформалния съвет на външните министри през февруари в София българският първи дипломат Екатерина Захариева изрази надежда на срещата на европейските лидери през юни да се вземе решение за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания към Европейския съюз, което би означавало и успех за страната ни като председател на Съвета на Евросъюза до средата на годината.

Черна гора и Сърбия засега са единствените, започнали преговори за членство и имат шанс да се присъединят към Съюза през 2025 година, ако изпълнят определени изисквания, според Стратегия на ЕК за разширяване на ЕС към държавите от Западните Балкани.

Следобед в Страсбург министър Лиляна Павлова ще представи пред Съвета на председателите на комисии отчет за първите три месеца от българското евролидерство, както и какво се предвижда до края на председателството. Предстоящ основен акцент ще бъде срещата на върха на ръководителите на страните от Западните Балкани в София на 17 май.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети