Баща дари четвърт черен дроб на бебето си и го спаси

16:30, 16 апр 18 / Свят Сподели в: 25 74
1

Момченце на по-малко от година беше спасено в град Падуа в Италия, след като баща му дари 25 на сто от черния си дроб, съобщи вестник ”Месаджеро”.

Бебето рискувало да умре, ако не му се направи спешна операция за трансплантация на черен дроб. Такъв обаче не се намирал. Единствените подходящи донори, които обаче са живи, били родителите му.

След изследването им лекарите решили да се спрат на бащата като донор, тъй като майката трябвало да се грижи и за другото дете в семейството. Така 25 на сто от черния дроб на бащата били трансплантирани на 10-килограмовото бебе и животът му бил спасен.

Подобна операция в град Падуа е правена преди 20 г., когато хърватски жп работник дари част от черния си дроб, за да спаси сина си, страдащ от тумор.

Болницата в Падуа е шампион в Италия по брой трансплантации. На практика там се прави по една трансплантация на орган всеки ден. Местната болница държи първенството на Апенините по брой трансплантации на бъбрек, сърце, бял дроб, а е на второ място по трансплантации на панкреас.

96 на сто от оперираните пациенти живеят над 1 г., а 89 на сто от тях успяват да се върнат отново към работата и нормалното ежедневие.

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети