По традиция пролетно време обръщаме внимание към всички пресни плодове и зеленчуци, които отрупват магазини и пазари, въпреки че вече по всяко време на годината има разнообразие за всеки вкус.
Изкуственото подпомагане на растежа на плодовете и зеленчуците често е свързано с употребата на пестициди.
Оказва се, че около 70% от конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци съдържат повече от 230 вида пестициди и остатъчни продукти от тях.
Точно в сезона на сладките и ароматни червени ягоди американски учени излизат с извода от свое изследване, че именно тези подове са с най-високо съдържание на пестициди. След тях се нареждат нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите и крушите.
Първенец сред зеленчуците - очаквано, е спанакът. След него са доматите, целината и картофите. В пробата, изследвана от учените, са открити над 20 вида пестициди.
Разбира се, количеството и броят на видовете им, откривани в изброените растения, варива в зависимост от регионите, в които се отглеждат.
Според Time резултатите от изследването не са изненадващи, защото ягодите и миналата година оглавяваха класацията на т.нар. dirty dozen плодове и зеленчуци, последвани от спанака.
Според изследване, проведено от Университета в Масачузетс, смес от литър и половина вода и една чаена лъжичка сода бикарбонат успява да премахне всички токсини и пестициди от повърхността на ягоди, спанак и други след 12 минути накисване.
Много важно е да мием плодовете, които белим, преди да ги консумираме. Причината е, че докато ги белим, вредните вещества полепват по ръцете ни и после ги пренасяме върху вътрешността, която ядем.
Добави коментар