Огромен спад в цената на захарта се отбелязва през 2018 година. На годишна база рафинираната и нерафинираната захар в Ню Йорк и Лондон е поевтиняла с 26 %. Същото намаление се наблюдава и на българския пазар, съобщи Антонина Белопитова, изп.-директор на Софийската стокова борса (ССБ).
В края на март миналата година тонът рафинирана захар се е търгувал за 475 долара за на борсата в Лондон. В Ню Йорк пък суровата продукция е струвала средно 360 $. Към края на март тази година стойностите са съответно 355 $ и 275 $.
„Подобни пунктуации при културата са нормални. Има цикличност, която се поражда най-вече от интересите на инвестиционните фондове – до колко те ще влагат в зърно, петрол или захар“, заяви Антонина Белопитова. В момента има отлив на фондовете от захарта, като те не влагат пари в продукта и затова спада цената, допълни тя.
Добави коментар