Омбудсманът Мая Манолова ще дари храна на социално слаби хора

08:00, 31 мар 18 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова ще присъства на празничната литургия по случай Лазаровден в столичния храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ /кв. „Горубляне“, София/. След края на църковната служба пред храма националният обществен защитник ще дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани от доброволците на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“.

Инициативата се организира за трета поредна година от институцията на омбудсмана, като целта е да бъдат подпомогнати българските пенсионери, които няма да получат великденска надбавка от 40 лв., защото пенсията им надвишава с малко определения от правителството минимален праг до линията на бедност - 321 лв.

Националната кампания „Великден за всеки“ набира финансови средства и хранителни продукти за празничната трапеза на възрастните хора. Тя може да бъде подкрепена по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, с титуляр Български Червен кръст:

IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF

Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК  www.redcross.bg

Средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с коитопенсионерите, определени по списъци на НОИ, ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери от другата седмица с месечната си пенсия в централните пощенски клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще започне и раздаването на събраните хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

Списъците на пенсионерите, които ще получат ваучери предстои да бъдат публикувани на Интернет страницата на Омбудсмана и Български Червен кръст, на два транша – преди Великден и преди Гергьовден.

Продължава и набирането на храни този петък, събота и неделя, чрез акция „Купи и сподели“, част от кампанията. Идеята на акция „Купи и сподели“ е да даде възможност на хората с добри сърца да зарадват българските пенсионери за Великден, като закупят пакетирани хранителни продукти /олио, брашно, захар, ориз, макарони, консерви, боб, леща, бисквити, сухи пасти и др./, които да дарят в специално поставените колички, брандирани с логото на кампанията, на изхода в магазините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама