Осъдиха Ахмед Муса на една година затвор

14:45, 30 мар 18 25 1029 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдивският апелативен съд осъди на една година затвор пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед по делото за проповядване на антидемократична идеология.

Процесът срещу Ахмед Муса и 12-те имами започна през 2012 г. Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Първата инстанция - съдът в Пазарджик, наложи на Ахмед Муса 1 г. затвор по обвинението за проповядване на антидемократична идеология и за членство в подобна организация, както и за проповядване на омраза на религиозна основа. 

На 1 юли 2015 г. Апелативният съд на Пловдив измени присъдата му, като я увеличи на 1 г. и 6 м. затвор за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, както и 2 години лишаване от свобода за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация. 
Така, като общо наказание присъдата му стана 2 г. 

Муса обаче обжалва и Върховният касационен съд върна делото на апелативните магистрати в Пловдив за ново разглеждане. 

Днес апелативните магистрати наложиха ефективна присъда само на него. На 11 от останалите подсъдими бяха наложени глоби, а един бе оправдан. 

Апелативните магистрати отказаха да уважат искането на прокуратурата за изменения на мярката за неотклонение на Ахмед Муса, който в момента е на свобода с парична гаранция. Съдът постанови още, всички подсъдими с изключение на оправдания да заплатят по 1095 лева на Пловдивския апелативен съд и по 683 лева - на пазарджишкия.

Адвокатите на Ахмед Муса - Елвира Панкова и Красимир Елдъров, заявиха, че ще обжалват пред Върховния касационен съд.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама