Представят напредъка по строителството на хранилището за радиоактивни отпадъци

08:20, 29 мар 18 25 694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенцията за ядрено регулиране ще представи за първи път напредъка по строителството на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци. Първата копка на съоръжението за ниски и средни радиоактивни отпадъци беше направена в края на август миналата година. Очаква се Националното хранилище да заработи през 2021 година.

В хранилището ще се съхраняват слабоактивни ядрени отпадъци, генерирани на територията на България, от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. Там няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. 

Проектът за изграждане на Националното хранилище за Радиоактивни отпадъци се изпълнява от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, предвижда се хранилището да се експлоатира 60 години като през целия период ще се провежда стриктен контрол както на площадката на съоръжението, така и на околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години. 

За първия етап от изграждането е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 143 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Изграждането на НХРАО е част от ангажиментите на България като страна-членка на ЕС, експлоатираща ядрени мощности. Германо-български консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци" ще изгражда първия етап от НХРАО, който включва 22 клетки за погребване на РАО. Водещ партньор в консорциума е NUKEM Technologies GmbH, включени са и четири български компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама