Психолог: Играта „Син кит“ действа пагубно на психиката на децата

13:50, 20 мар 18 / Свят 25 858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Руската игра „Синия кит“ въздейства пагубно на психиката на децата", каза пред Агенция „Фокус“ психолодът Христина Краева. По думите ѝ играта, разпространяваща се в социалните мрежи, е агресивна, но чрез нея децата задоволяват базовите си потребности за внимание и принадлежност.

Така наречената „игра“ дава усещане за значимост и по този начин децата се чувстват забелязани, но за съжаление по един разрушителен начин“, коментира тя.

Психологът отбеляза, че играта се внушава на деца чрез сугестия.

По такъв начин децата приемат много по-лесно идеите за подвеждащо поведение – това от една страна е проява на интерес, любопитство, но и много опасно поради предизвикателство водещо до самоубийство и имащо фатален край за детето“, коментира тя.

Краева обясни, че най-често предразполагащите фактори за развиване на тази опасна игра са - занижен или завишен родителски контрол, липса на социална среда и социална активност, неблагоприятна семейна атмосфера, презадоволяване, липса на контрол или свръх контролна родителя. Краева добави, че най разпространеният родителски стил, даващ благоприятна почва за възникването и развитието на подобни игри е разрешаващо- опрощаващия стил.

При този родителски стил детското поведение е изпълнено с много съпротива и неговото подчинение на изискванията на възрастните, ниска самоувереност, загуба на самоконтрол, агресивност, импулсивност, безделност и стремеж към доминиране“, каза още психологът.

Христина Краева добави, че играта влияе по биохимичен път на мозъка на подрастващите и така стимулира отделянето на адреналин и серотонин.

Това кара децата да изпитват удоволствие от стимулите на играта, които разбира се са увреждащи и ги кара да правят безумни неща“, добави тя.

Психологът подчерта, че стремежът към удоволствие е водещ при децата, но това не трябва да довежда до такъв фатален край, какъвто има тази игра наречена „Синя кит“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама