Повишават заплатите на служителите в регионалните здравни инспекции

14:59, 14 мар 18 / Общество Сподели в: 25 18
1

Средно с 18% са повишени заплатите на служителите в регионалните здравни инспекции (РЗИ). Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Всички служители в 28-те структури на РЗИ ще получат увеличение на работните заплати, считано от 1 януари т.г. в съответствие с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.
 
В някои РЗИ повишението ще надхвърли предвиденото, в зависимост от числеността на персонала. Повишението ще бъде изплатено на служителите заедно със заплатите за март. Данните на МЗ показват, че средно за страната служителите на РЗИ получават около 640 лв. на месец. В резултат на увеличението се очаква средната заплата да достигне 754 лв.
 
В бюджета на МЗ за 2018 г. са заложени средства и за увеличение на работните заплати на служителите в държавните психиатрични болници, в домовете за медико-социални грижи за деца, в Националния център по трансфузионна хематология и в регионалните центрове по трансфузионна хематология.
 
В центровете по трансфузионна хематология се очаква увеличение на възнагражденията средно с 11,5%; в държавните психиатрични болници - средно с 13%; в домовете за медико-социални грижи за деца - със 7%. През тази година се предвижда и увеличение на разходите за персонал на работещите в центровете за спешна медицинска помощ.

Служители на здравните инспекции в страната ще протестират утре срещу ниските заплати в сектора, които не са увеличавани от десет години. Специалист бакалавър получава 510 лева, а много инспектори и медицински лаборанти получават минимална работна заплата. 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети