Проговори създател на веществото, с което беше отворен Скрипал

14:37, 14 мар 18 / Свят Сподели в: 25 35
1

Руският химик Вил Мирзаянов, помогнал за създаването на съветското нервнопаралитично вещество, с което беше отровен бившият руски двоен агент Сергей Скрипал, заяви, че само руското правителство може да е извършило атаката с такова смъртоносно и усъвършенствано токсично вещество, съобщи Reuters.

Мирзаянов, който е на 83 години, няма никакви съмнения, че отговорен е руският президент Владимир Путин с оглед на това, че по думите му Русия държи под строг контрол своите запаси от веществото "Новичок" и единствено държава може да го превърне в оръжие.

"Фактът, че
Кремъл, подобно на всички престъпници, непрекъснато отрича, не означава нищо", каза Мирзаянов от дома си в Принстън, щата Ню Джърси, където живее в изгнание повече от 20 години.

Сергей Скрипал, бивш руски разузнавач, издал на британското разузнаване десетки руски агенти, и дъщеря му се борят за живота си, след като на 4-ти март
бяха открити припаднали на пейка, в резултат според британските власти на отравяне с "Новичок".

В понеделник британският премиер
Тереза Мей заяви, че е много вероятно Путин да стои зад атаката, обвинение, което Русия отхвърля. Във вторник Мей постави на Русия ултиматум до полунощ, за да обясни как веществото се е озовало в южния английски град Солсбъри.

Руските власти окачествиха британските твърдения като "цирково шоу". Мирзаянов заяви, че години наред е изпробвал и подобрявал Новичок - название, което било дадено на група химически оръжия, създадени тайно в края на Студената война. Това оръжие е над десет пъти по-мощно от по-известния Ви Екс, друг нервнопаралитичен агент.

В резултат на програмата били
произведени тонове от веществото, каза той, което Русия така и не била признала. "Новичок" беше създаден, изследван,изпробван и произвеждан в доста тонове единствено в Русия. Никой в света не знаеше за това", каза Мирзаянов в интервю, дадено в предградието на около 50 км югозападно от Ню Йорк.

В началото на 90-те години, когато страните по света започнали да подписват Конвенцията за забрана на химическите оръжия,
Мирзаянов се разгневил, че Русия крие съществуването на "Новичок".

Той бил уволнен и пратен в затвора, след като изложил подробна информация за новото поколение химически оръжия в статия за вестник, макар че впоследствие обвиненията срещу него били свалени под натиска на западни представители,

Преместил се в САЩ, където публикувал книга за това, което знаел за тайната програма на Русия за химическо оръжие от времето на Студената война. Веществото може да бъде получено чрез
смесване на безвредни съставки. Това улеснило Русия в производството на материалите за "Новичок" под прикритието на производство на химикали за земеделието, каза той.

Веществото
поразява нервната система, блокира дишането и предизвиква невъобразима болка, заяви Мирзаянов, който бил виждал безброй опитни животни, включително мишки, плъхове и кучета, подложени на отровата.

"Това е изтезание. Напълно нелечимо е", каза той. "Бях шокиран. И в най-лошите си сънища не съм си представял, че това химическо оръжие, разработено с мое участие, ще бъде използвано като терористично оръжие", допълва той.

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани