Връчват театрална награда „Азарян“ на 15 март

18:20, 14 мар 18 / Култура и образование Сподели в: 25 60
1

Фондация „Проф. Крикор Азарян” ще връчи за първи път приз за ярко постижение в театралното изкуство. Това ще се случи в деня на рождението на големия режисьор – 15 март, като идеята е да се превърне в ежегодна традиция. Отличието ще отива в ръцете на режисьори, актьори, сценографи, композитори или други творци със значим принос за развитието на българския театър. Първият носител на наградата се пази в тайна и ще бъде обявен пред зрители в самата вечер на 15 март в театър „Азарян“.

Наградата е учредена по решение на УС на фондацията и е част от събитията, с които всяка година се отбелязва рожденият ден на големия български режисьор в театралното пространство на НДК, носещо неговото име. То събира на едно място негови ученици, съмишленици, почитатели и приятели, които поддържат паметта за него жива. Тази година в негова чест ще се играе авторският спектакъл „Приятно ми е, Ива!” на Ива Тодорова, възпитаничка на проф. Азарян, и ще се отрие постоянна експозиция с афиши, в която специален акцент са плакати от постановки на Крикор Азарян през годините.

Фондация „Проф. Крикор Азарян” е учредена през 2010 г. със съпредседатели съпругата на професора – поетесата Валентина Радинска, и дъщеря му Хермина Азарян. Във фондацията членуват негови ученици, приятели, колеги - актьори и режисьори. Целта е да се съхрани паметта и да се популяризира творческото наследство на именития режисьор.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети