Екатерина Захариева за руския патриарх: Благодарността се дава, а не се изисква

09:55, 14 мар 18 / Политика Сподели в: 25 61
1

Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказването на руския патриарх като изтъкна, че благодарност не може да се изисква, но подчерта, че България винаги е изпитвала признателност към Русия за освобождението ѝ. Тя коментира и скорошното изказване на Ердоган, в което той включи Кърджалийско към „духовните граждани“ на Турция с думите, че всяка една страна с богата и дълга история може да има „граници в душата“, но сегашните са определени с международен договор.

Пред БНТ Екатерина Захариева коментира срещата между външните министри на България, Турция и Румъния, предстоящата среща ЕС-Турция и Истанбулската конвенция.

На срещата България-Гърция-Румъния се потвърди, че Румъния като първата държава от следващото трио председателство ще подкрепя българския приоритет за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, заяви Екатерина Захариева. "Всеки иска в съседните държави да има просперитет, сигурност и стабилност. Европейската перспектива за Западните Балкани не е приоритет само за шест месеца.

Форматът е десетгодишен и е бил изключително полезен в българската евроинтеграция, като Екатерина Захариева изрази надеждата, че България също ще допринесе за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

„Дунав мост“ е добре поддържано съоръжение, но е очевидно, че е належащо строителство на втори мост при Русе, заяви Захариева. Румънска медия е поставила този въпрос пред министър Захариева, според която подобна свързаност е важна за свързаността на целите Балкани. Тя изрази надеждата, че диалогът с румънската ще продължи да е добър.

Всяка държава с дълга история е имала местещи се граници, но сегашните са очертани с международен договор, така че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна, заяви Захариева, като коментира думите му за Кърджалийско. Тя припомни, че и български политици са правили подобни изявления.

Благодарността се дава, а не се изисква, особено с тона на руския патриарх, заяви Захариева и допълни, че българският народ изпитва нужната признателност към Русия. Със сигурност не е приятно да се държи такъв тон на българска институция.
"Задължително е както винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим и на хилядите жертви на други държави", добави Захариева.

Тя обясни, че изготвянето на стенограма или протокол при срещите на президента е под различен вид. Екатерина Захариева беше началник на кабинета на президента Плевнелиев. 

Русия винаги е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите, заяви Захариева. Интензивната реторика в момента се дължи най-вероятно на президентските избори, допълни тя. "Не мисля, че е тайна, че на Русия не са приятни стремежите за членство в ЕС и НАТО", добави министърът.

Захариева отбеляза, че подобни членства са суверенни решения на всяка една държава. Тя увери, че евроинтеграцията на страните от Западните държави не е насочена срещу Русия.

България и Русия винаги са се стремяли да имат равностойни и прагматични отношения, заяви Захариева. Историческите връзки са налице и никой не ги отрича, допълни тя, отбелязвайки, че и България има принос в историята на Русия, като ѝ е дала азбуката, например.

За 2017 г. има голям ръст на стокообмена между двете държави, така че диалогът се развива добре, но стратегическият избор на България е членство в ЕС, заяви Захариева. "Няма дати за среща на държавно ниво между премиера Борисов и президента Путин", изтъкна тя.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети