Протест на Сдружението на рибарите срещу действията на МОСВ

08:40, 14 мар 18 / Общество Сподели в: 25 28
1

Сдружението на рибарите организира протест пред Министерството на околната среда и водите по повод Международния ден за опазване на реките. Събитието ще бъде отбелязано с траурна процесия пред МОСВ в памет на унищожените и отровените реки през 2017 г. 

Протестът е срещу бездействието и активното съдействие на компетентните органи по опазване на околната среда и водите начело със самото МОСВ, съобщиха от Сдружението на рибарите. 

"Заради тяхното престъпно поведение всяка година търпим главоломна загуба на биоразнообразие по българските реки - намаляват рибни популации, съспиват се прекрасни реки, замърсява се питейната вода. Нови ВЕЦ-ове никнат като гъби, замърсяванията са ежедневие, а под благовидното "почистване" на речните корита, продължават безмилостно да се изсича крайбрежната растителност. Вместо тези дървета да се пазят, защото укрепват бреговете, се извършва промишлен дърводобив, а вършините от тях се трупат в реките, само за да ги задръстят по-качествено. Всеки месец изскачат новини за поредното замърсяване на нови и нови питейни водоизточници и компетентните органи компетентно наблюдават и нищо друго не правят! И всичко това се извършва с изричното разрешение на МОСВ!Въпреки нашите многобройни сигнали, въпреки добрите думи и благи обещания, всичко продължава по старому", изтъкват от там.

Сдружението припомня пресушаването на Въча под Цанков камък и после в град Кричим от миналата година, и "почистването" на река Яденица между Белово и Юндола. И съвсем наскоро, пак с разрешението на органите на МОСВ, изграждането на пети пореден ВЕЦ на Градевската река.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети