Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ e за основен ремонт

15:45, 12 мар 18 / Култура 25 1170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необходим е основен ремонт на сградата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Това заяви директорът на библиотеката Красимира Александрова пред БНР.

Все още няма отпуснати средства за ремонт на Националната библиотека, каза още Александрова. "Вече нещата са толкова назрели откъм проблеми, свързани с непрекъснати аварии, че е необходим основен ремонт на сградата, за да може да бъде запазена във вида, в който я виждаме", изтъкна тя. "Министерството на културата има желание, но няма как да осъществи основен ремонт на сградата. Може само да ни съдейства. Това трябва да стане на друга инстанция – Министерски съвет, за да може този ремонт да обхване цялата сграда и той ще възлиза на няколко милиона лева", посочи още Александрова.

През миналата седмица парче от фриза на козирката на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се отчупи и падна пред входа. Най-голямото парче, паднало на земята, е поне 4 килограма.

Александрова обясни, че вчера е направено първото обследване с дрон, а утре фирма, специализирана в обшивки на паметници на културата, също ще инспектира покрива. "Тогава ще бъде констатирано доколко има опасност от подобни ситуации. Все още не е ясно кога може да се случи възстановяването на покрива", обясни Александрова.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 SiberiaAdvocate[siePKxbmpdR] 19:39, 01 юни 23

Get ready for an unmatched siberia experience with our exclusive range of flavours! Don't miss out!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама