Руският патриарх сам предложил на Радев да прекратят темата за Руско-турската война

11:40, 12 мар 18 / Политика Сподели в: 25 35
1

Руският патриарх Кирил сам предложил по време на срещата с президента Румен Радев темата за Руско-турската освободителна война и отдаването на почит да бъде прекратена. Това става ясно от изявление на прот. Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод на БПЦ, съобщи БТА. 

В своето изказване патриарх Кирил изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.

Президентът Радев с такт и достойнство уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър Втори и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март, пише Георгиев.

В същото време, президентът Радев изрично подчертал, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква, разказва протиереят в позицията си до медиите.

В края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но Радев казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети