Лиляна Павлова: "Половината от председателството мина активно и успешно"

12:21, 11 мар 18 / Политика Сподели в: 25 99
1

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС заяви, че към средата на българското европредседателство оценката за него е отлична, а „вътрешнополитическите“ по думите й скандали нямат външен отзвук.
„За мен радостното и важното са оценките, защото не е важно ние как се самооценяваме, важно е какви са оценките на нашите партньори, на колегите, с които работим. А оценките са много добри.“, каза в гостуването си на „Денят започва с Георги Любенов“ излъчвано по БНТ.

Има ясно фокусирани приоритети, които се оценяват добре, допълни тя. Вторият отличен елемент е темата за Западните Балкани, която е поставена високо в дневния ред на институциите и има единогласие на институционалния триъгълник, поясни тя. В темата за сигурността и миграцията също има известно единогласие.

Отношенията с Турция са стратегически важни. На 23 март има среща на лидерите на ЕС, където ще се вземе решение дали ще има среща на 26 март. Павлова припомни, че има още положения, които Европа трябва да уточни с Турция. Форматът на срещата е ясен и ще е по Лисабонския договор.
"Русия е важен икономически партньор на Европа, а за българите тя е в нашите сърца като страна-освободителка, така че отношенията с нея трябва да са внимателни и деликатни", уточни Лиляна Павлова. Стратегически, Европа иска да бъде глобален фактор на световната сцена, но това преминава през ясни отношения с Русия и Турция, допълни тя. Тя припомни, че юли месец санкциите срещу Русия ще се гласуват отново.

Павлова каза още, че първият успех вече е факт и това е темата Западни Балкани в ЕС. „В никакъв случай обаче не даваме фалшиви обещания за дата за присъединяване към Съюза“, заяви още тя.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети