Десетки българи стават жертви на сайтове фантоми

10:20, 06 мар 18 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки българи стават жертви на сайтове фантоми. Зад предложенията за оригинални стоки на ниски цени често се оказва, че стоят търговци, регистрирани в екзотични държави, посочва NOVA.
 
Организацията на измамите e проста - зад уж европейски онлайн магазини се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити. Проверка показва, че сайтовете фантоми са регистрирани най-често в Китай, Индия, САЩ и дори Панама. В повечето случаи контакти не са посочени или адресът за връзка не съществува.   

Сайтовете фантоми живеят кратко, отбелязват експерти. Те привличат с нереално ниски цени и атрактивни обещания за оригинални стоки. Зад тях обаче се крият най-често китайски ментета или нискокачествена техника, които рядко достигат до потребителите. Ако това се случи, трябва да се плащат допълнителни такси и мита, тъй като идвали от държави, за които не подозираме.
 
Преди да се направи поръчка онлайн, трябва да се обърне внимание на някои детайли. На първо място това е как изглежда сайтът. При направата на измамните личи непрофесионализъм в графичното оформление. Не са посочени всички контакти с търговеца – адрес, телефон, имейл. Липсват и общи условия, както и място за писане на коментари от потребителите.
 
В такива случаи е важно да се направи скрийншот за всяка закупена покупка. Така могат да се предявят претенции за парите поне пред банката, издала кредитната ни карта като оспорим плащането. Основанието може да бъде, че до покупка не се е стигнало.
 
Когато търговците са европейски, шансът парите да бъдат възстановени обратно при измама е по-голям.

През миналата година са проверени почти 2900 онлайн търговци. Нарушения са открити при всяка десета проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама