Лавров: Сирия е премахнала химическите си оръжия

16:55, 28 фев 18 / Свят 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирия е премахнала запасите си от химически оръжия и ги е поставила под международен контрол въпреки "абсурдните твърдения" срещу правителството на сирийския президент Башар Асад, заяви руският външен министър Сергей Лавров, съобщи Reuters, цитирани от БТА. 

Лавров заяви на Конференцията по разоръжаването в Женева, че САЩ и техните съюзници "просто използват безпочвени твърдения за употреба на отровни оръжия от Дамаск като инструмент за антисирийско политическо инженерство".

По думите му Русия е против нови инициативи, замислени с цел да се подмени дейността на Съвета за сигурност на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие.

Той напомни, че днес по френска инициатива се е състояла неофициална среща, на която е било популяризирано "поредно антисирийско творение" - Международно партньорство за борба с безнаказаното използване на химически оръжия.

Според него Русия е готова да подкрепи изтеглянето на бойците на групировката "Джебхат ан нусра" от намиращия се край Дамаск район Източна Гута.

"Готови сме на най-различни развръзки. Приложихме метода на доброволно изтегляне на бойците със семействата им, когато се решаваше проблемът с освобождаването на източната част на Алепо. Ще сме готови да обсъдим всякакви варианти, позволяващи да бъдат неутрализирани терористите и да се прекрати тяхната дейност. Ако те могат да бъдат преместени някъде, няма да възразим", каза той.

Лавров обвини сирийските бунтовнически групи, че нарушават прекратяването на огъня в Източна Гута.

"Окопалите се бойци продължават да обстрелват Дамаск, да спират хуманитарните доставки и евакуацията на тези, които искат да напуснат", заяви той пред Съвета на ООН по правата на човека.

По думите му войната в Сирия не се влошава за никого освен за терористите.

"Не мисля, че става по-лошо. Става по-лошо за терористите от "Джебхат ан нусра", които охотно или неохотно постоянно са пощадявани от американската коалиция", каза Лавров пред репортери в Женева след разговори с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

"Много пъти сме повдигали този въпрос пред Вашингтон, но няма вдъхващ доверие отговор", каза той.

Лавров заяви, че не разполага с информация за доставяне на оръжия от Северна Корея за Дамаск.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама