Забраняват дизеловите коли в центъра на Рим от 2024 г.

21:15, 28 фев 18 / Свят 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рим, един от най-засегнатите от уличния трафик градове в Европа и където има хиляди древни паметници на открито, застрашени от замърсяването, планира да забрани дизеловите автомобили в централните части най-късно до 2024 г. Това обяви кметът на италианската столица, цитиран от "Гардиън".

Вирджиния Раджи обяви решението в профила си във Facebook, като изтъкна: "Ако искаме да се намесим сериозно, трябва да имаме смелостта да приемем строги мерки".

Нейните коментари дойдоха след вчерашното съдебно решение в Германия, което постанови, че тамошните градове могат да забраняват най-тежко замърсяващите дизелови автомобили да не се движат по техните улици.

Около две трети от 1,8 млн. нови коли, продадени в Италия през миналата година са били дизелови.

В Рим няма големи индустрии, така че почти цялото замърсяване на въздуха в италианската столица е причинено от моторни превозни средства. Градът често се опитва да забранява по-старите, по-замърсяващи превозни средства от пътищата в дни, в които замърсяването достига критични равнища.

Рим също така се опита да ограничи замърсяването, позволявайки само на коли, чиито регистрационни номера са четни или нечетни, да се движат в различни дни.

Освен здравните проблеми, замърсяването от двигателите с вътрешно горене причинява сериозни щети на многото древни паметници в Рим.

Според проучване от миналата година на Министерството на културата 3600 каменни паметника и 60 бронзови скулптури има опасност да се разрушат заради замърсяването на въздуха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама