Правителството даде терени за доизграждане на велоалеята до Сарафово

20:15, 28 фев 18 25 1234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството прехвърли безвъзмездно на Община Бургас имоти – частна държавна собственост, намиращи се в кв. Сарафово. Терените са за изграждането на продължение на крайбрежната велоалея, свързваща Приморския парк на града с жилищния квартал, на спортни обекти и съоръжения. 

Общата площ на имотите е 3761 кв. м. Проектът е на общината и изпълнението му се финансира от местната власт. Целта е да се подобри градската среда и да се създадат условия за по-добър и здравословен начин на живот на населението.

Министерският съвет прие решение за апортиране на имоти – частна държавни собственост, в капитала на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Четирите терена с обща площ 68 дка се намират на бул. „Пещерско шосе“ в града.

УМБАЛ „Свети Георги“ е лечебно заведение със 100% държавно участие в капитала. Апортирането на имотите ще даде възможност за разширение сградния фонд на болницата чрез реализиране на ново строителство.

Правителството се разпореди и за промяна на границите на Свободна зона Русе. Статутът на свободна зона ще продължи да действа за една част от зоната, а именно – поземлен имот с идентификатор 63427.128.31, който е с площ 141.7 дка, а по отношение на всички останали имоти, собственост на „Свободна зона Русе“ ЕАД, този статут ще отпадне.

Това ще позволи терените в зоната да бъдат продавани, а не само отдавани под наем както досега, което възпрепятстваше осъществяването на инвестиционни намерения. Потенциалните инвеститори нямат интерес от наем на площи, тъй като търсената устойчивост на инвестиционните им програми в дългосрочен план изисква реализирането на инвестициите да се осъществява на собствен терен.

Стратегическата локация на зоната и добре развитата инфраструктура я превръщат в атрактивна инвестиционна дестинация, което обуславя и множеството заявени инвестиционни намерения в „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, която е едноличен собственик на капитала на „Свободна зона – Русе“ ЕАД. Приемането на акта ще доведе до привличането и реализирането на инвестиции в Русе и региона.

Кабинетът промени статута на имоти от публична държавна в частна държавна собственост. Те се намират на територията на летище София, като са предоставени за управление на Агенция „Митници“ и Българската агенция по безопасност на храните. Терените са съсобствени между „Летище София“ ЕАД, „България Ер Мейнтенанс“ ЕАД, Агенция „Митници“ и Българската агенция по безопасност на храните.

С обявяването им за частна държавна собственост ще бъде възможно извършването на делба между съсобствениците. По този начин двете ведомства ще получат в реален дял парцели с площ, равна на притежаваните идеални части, ведно със сградите, които са им предоставени за управление. След извършване на делбата имотите отново ще бъдат обявени за публична държавна собственост. Делбата няма да затрудни функционирането на летището.

Част от имот, предоставен за управление на Българския институт по метрология, беше обявен за публична държавна собственост. Това са две помещения в административната сграда и едноетажна сграда на ул. „Капитан Райчо Николов“ №1 в Русе. Те ще се използват от Института по метрология за делова и административна дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама