Температурите през март: От минус 20 до плюс 24 градуса

15:37, 28 фев 18 25 753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, на места - до минус 20 градуса, а най-високите - между 19 и 24 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през тази година през
март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите през март у нас ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През март динамиката на атмосферните процеси ще е голяма, прогнозира Красимир Стоев. Той информира, че през първото десетдневие от месеца валежите ще са често явление и ще има условия за значителни количества.

През повечето дни ще превалява предимно дъжд, а в периода 2-4 март в Западна и Северна България ще превали и сняг. Ще има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, въпреки че ще се повишат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и температурите ще са близки до обичайните.

И през второто и третото десетдневие на март времето ще остане променливо, с превалявания. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения, при които дъждът в Северна и Западна България ще преминава в сняг.
 
Най-голяма вероятност за валежи има за
около 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се отбелязва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините през месеца по 3-4 дни вали сняг. Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето през март е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 3 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето вече изгрява в 7 часа и 11 минути, и залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 40 минути.

Фазите на луната през март са: на 2 март - пълнолуние, на 9 март - последна четвърт, на 17 - новолуние, на 24 - първа четвърт, а на 31 март - пълнолуние.

Началото на
астрономическата пролет настъпва у нас на 20 март в 18 часа и 15 минути, информира синоптикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама