Над 10 000 души са проверили дали имат акции от масовата приватизация

15:30, 27 фев 18 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 10 000 души са се възползвали от възможността безплатно да направят проверка дали притежават акции от масовата приватизация и в кои дружества чрез персоналния си идентификационен код, показа справка на БНР в Централния депозитар. 

Повечето от нас имат такъв код, издаван от Национална агенция за приходите /НАП/ с цел по-бързо и лесно деклариране и плащане на данъците си. По този начин най-лесно би се решил и проблемът на хората, които живеят в малки населени места и трудно биха намерили инвестиционен посредник, който да направи справката им за притежаване на акции от масовата приватизация. 

Всъщност чрез инвестиционен посредник, справка са направили около 50 души. Но има и един важен детайл, ако акциите са придобити по наследство. "В този случай ще трябва по всяка вероятност човек да се обърне към инвестиционен посредник и там на място, като бъдат представени съответните документи за наследници, смъртен акт и т.н., да се направи съответната справка", обясни икономистът Иван Стойков от финансовия портал „Моите пари“.

След като е направена справката и е установено наличие на определен брой акции в едно или повече дружества, следва още по-сложният въпрос какво се е случило с тези дружества и как можем да влезем в правата си.

"За всеки приватизационен фонд вече холдинг, сме се постарали да намерим борсовия му код, който сме изписали на нашия сайт и отделно имаме препратки към неговия профил на сайта на Българската фондова борса. Там ежедневно се публикуват котировките на акциите на съответното дружество", коментира Стойков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама