Пакистан поиска субсидия от Доналд Тръмп

08:00, 17 фев 18 / Свят 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пакистан започва изграждането на стена край границата си с Афганистан и иска от президента на САЩ - Доналд Тръмп, да плати за нея – или поне част от нея.
Построяването на дългата близо 3 000 километра бариера ще помогне да се сложи край на „продължителната агония“ от афганистанската война и да се намали тероризмът вътре в Пакистан, съобщи съветникът по националната сигурност на пакистанския премиер - Насир Хан Джанджуа.
Джанджуа заяви, че Пакистан би искал американският президент да плати за стената или поне за частта й откъм Афганистан, като е посочил, че „предложената“ сума от 532 милиона долара е много по-ниска, приемлива и изгодна от десетките милиарди долари, които САЩ ежегодно дават за войната в този регион.

Планът е част от усилията да се покаже, че Пакистан има намерение да облекчи афганистанската криза, а не просто да отхвърли предпочитания от Тръмп резултат – военно поражение на афганистанските талибани.
Действията на Тръмп са поставили американско-пакистанските отношения в най-нестабилното си състояние, откакто САЩ откриха Осама бин Ладен да живее под носа на пакистанското разузнаване през 2013-та година.
Връзките между Вашингтон и Исламабад се разпаднаха в началото на година, когато Белият дом неочаквано обяви, че прекратява известна помощ за сигурността на Пакистан, като твърди, че военните и разузнавателните й служби дават убежище на афганистанските талибани и на мрежата „Хакани“ – едно от основните крила на талибанското движение.

В продължение на повече от десетилетие, ЦРУ обвинява Междуведомственото разузнаване на Пакистан, че играе двойна игра, в която обещава да унищожи афганистанските талибани, но защитава бойците, които смята за полезни за дестабилизирането на правителството в Кабул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама