БСП с номинация за шеф на единния антикорупционен орган

14:55, 14 фев 18 / Общество Сподели в: 25 25
1

БСП предлага Николай Николов за шеф на антикорупционния орган. Кариерата му се развива изключително успешна, обяви на брифинг Жельо Бойчев. 

Председателят не трябва да се поддава на натиск. С тази кандидатура социалистите дават шанс на управляващите да докажат, че целите на новия орган ще бъдат изпълнени, съобщи news.bg.

Влизам в състезанието като професионалист, сподели пред медиите Николов и допълни, че е запознат с материята. Номинираният посочи, че държи много на независимостта на комисията. Той е убеден, че новият орган трябва да е независим от политическа намеса.

Ако бъде избран, обещава равенство на всички граждани пред закона.

Намесата в правата на гражданите трябва да е прецизна, е мнението на червената номинация. Готов съм на тази позиция да работя за българската държава и общество, подчерта Николай Николов.

Основен обществен проблем, според него, е корупцията.

Досега Николай Николов е работел в Комисията за установяване на конфликт на интереси, има и пет монографии по темата. Няма съмнения в качествата му и не се забърква в скандали, според социалистите.

В началото на февруари тази година Националният съвет по антикорупционни политики реши на страницата му в интернет да се разработи секция, в която да се предоставя обобщена информация за борбата с корупционните престъпления.

Съветът обсъди и важността от провеждане на публична и прозрачна процедура при избора на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата. Правителството имаше амбицията да приеме закона до края на миналата година, но още в средата на декември президентът предупреди, че ще наложи вето. 

Това можеше да провали амбицията на управляващите, но законът беше приет на 20 декември. Държавният глава наложи вето над приетите текстове, което вето обаче бе преодоляно на 12 януари 2018 г.
 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети