Британската полиция освободи 200 имигранти, сред които и българи

08:00, 09 фев 18 / Свят Сподели в: 25 113
1

Около 200 имигранти от България, Румъния и Литва са извършвали робски труд във ферма за цветя във Великобритания, съобщи Би Би Си. Те са били освободени при спец акция на британската полиция в Манакан, край град Хелстън в Корнуол. Арестувани са трима местни мъже по подозрение, че са държали имигрантите като "съвременни роби".

Освободените, предимно мъже, са настанени в приемен център на Армията на спасението. Оказва им се хуманитарна помощ. 

Българското посолство в Лондон е отправило запитване до британските власти, съобщиха от пресцентъра на МВнР. До момента не е получен отговор.

"Доведохме много преводачи, както и хора от Червения кръст, за тези, които се нуждаят от помощ веднага. Паралелно осигуряваме подкрепа на пострадалите и разследваме подозренията за престъпление", заяви Гейл Уиндзор, инспектор в полицията на Девън и Корнуол.

Работниците са били настанени в каравани, паркирани близо до фермата. Жертвите са били принуждавани да работят против волята им, често продължителни часове за незначително или никакво заплащане, при ужасни условия под вербални и физически заплахи за насилие върху тях или семействата им.

Те са били сезонни работници, наети от януари до Великден. "Вярваме, че са наети в техните родни страни. През последните две седмици получихме информация, която ни накара да се разтревожим за работещите във фермата хора и условията, в които живеят и работят", допълва Уиндзор.

14 от работниците са отведени "на безопасно място". Те са били на възраст между 20 и 40 години - 12 мъже и 2 жени, говорели са литовски и румънски. "Тези хора не  са застрашени от нищо, не са задържани. Те са свободни да си тръгнат по всяко време, но ще бъдат окуражени да приемат помощ", уточнява Уиндзор.

Властите търсят къде да настанят имигрантите и да им осигурят медицински грижи. От други местни ферми са изявили желание да помогнат с осигуряване на работа, ако  имигрантите го желаят.
 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани