Арнаудова: Кметът на Септември е сключвал сделки с фирми, негова собственост

09:40, 02 фев 18 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При акция на Специализираната прокуратура и новата Комисия за противодействие на корупцията в четвъртък беше задържан кметът на Септември. Марин Рачев е арестуван, а от кабинета му са иззети документи и компютри. От август 2017 г. той е с повдигнато обвинение за данъчно престъпление.
 
"Имаме досъдебни производство срещу различни кметове. Те са на различна фаза към настоящия момент. В момента, в който бъдат събрани доказателства, достатъчни за да се повдигнат обвинения, ще се видят явните действия на прокуратурата. От цялата страна в момента постъпват сигнали за злоупотреби от кметове", обясни
говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

Обвинението, което ще бъде повдигнато на кмета на Септември, е за умишлена безстопанственост. Установени са най-малко седем сделки, при които са сключени договори между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа в града. Фирмата е била собственост на самия кмет преди да заеме този пост. В момента е собственост на негова втора братовчедка.
 
"Според нас кметът договаря сам със себе си, защото фирмите, които са изпълнявали обществените поръчки, са общо 14 на брой и всички те се управляват от лица, контролирани от Рачев. Те са негови роднини, приятели или от бивши негови съдружници", поясни още говорителят на прокуратурата.
 
Прокуратурата ще възложи на органите на НАП извършването на 14 данъчни ревизии, тъй като освен че доказателствата сочат, че тези фирми източват общината, те се занимават и с данъчни престъпления. "Съдебно-счетоводна експертиза трябва да установи конкретния размер на щетата. Нашето разследване започна по сигнал, че чрез тези фирми са източени 13 млн. лева. Има още много сделки, които трябва да бъдат проверявани", каза още Румяна Арнаудова.

Междувременно жителите на Септември излязоха на протест тази сутрин, за да подкрепят кмета. Те скандират "Долу ръцете от нашия кмет", "Рачев е достоен". Организирали са дори подписка в защита на Марин Рачев. Твърдят, че той е преобразил града и искат да продължи да е на този пост.

Кметове от други населени места също дойдоха да изразят подкрепата си. Те отрекоха да са организирани и заявиха, че са дошли да изразят гражданската си позиция. Самият Рачев имал опасения, че ще бъдат скалъпени подобни обвинения срещу него. По думите им става въпрос за политически и икономически интереси, тъй като "оставил някои хора в общината гладни".

Според кметовете акцията на Специализираната прокуратура е била показна.

Други жители на Септември обаче са на противоположното мнение и заявиха, че Марин Рачев е корумпиран. Сигналите срещу него са подадени още в средата на миналата година от инициативен комитет. Един от членовете му заяви, че търсят истината, а хората, които в момента са излезли да го подкрепят, са негови приближени и свързани с фирмите му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама