Косатка може да казва на английски "чао" и "здравей" (ВИДЕО)

19:35, 31 яну 18 / Свят 25 1422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екип от изследователи е обучил 14-годишна женска косатка на име Уики, да възпроизвежда човешка реч. В предишно обучение косатката е научена да имитира звук (шум), който е чула и при добро изпълнение, „преподавателите“ й давали лакомство или похвала за стимул.

Уики е научена да имитира английски думи като „Hello-здравей“, „bye bye-чао чао“, „one two – едно две“, както и името на нейната треньорка Ейми.

„Косатките са животни, използващи много звуци, които се изменят според тяхната дейност. Те си служат със свойте „дишащи отвори“, което се доближава до носовото говорене при човека. За това не очаквахме добри резултати, но бяхме изненадани от това колко добре звучи“, каза д-р Хосе Абрамсън, изследовател, който ръководи прочуването.

В дивата морска природа различни групи косатки издават различни звуци с разнообразие от щракания и свиркания, които се използват за комуникация и ехолокация. Освен това всеки пасаж си има собствена „песен“, с която се идентифицират родствено.

Учените смятат, че умението на Уики да имитира подобни шумове и звуци, може да развие способността й за възприятие на ехолокацията под морското равнище.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама