Забрана на мобилните телефони зад волана: Българските глоби твърде ниски?

18:00, 31 яну 18 25 1419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Използването на мобилен телефон по време на шофиране е изключително рисково и опасно. Съществуват държави, в които това е масова практика, а много остават ненаказани или стават невинна жертва на катастрофа. 

Швеция е последната европейска държважа, която ефективно забранява използването на мобилни телефони зад волана. Досега шофьорите в Швеция „не са имали право да използват телефоните си само, когато това би могло да доведе до фатални последици“. Това ще се промени от 1 февруари 2018 година, когато влиза в сила нов, недвусмислен закон.

Междувременно българските шофьори използват мобилните си устройства зад волана по-често отколкото чистачките на автомобила. Изглежда така, че много от тях не са загрижени за съществуващата забрана за ползване на мобилен телефон по време на шофиране. Предполага се, че този проблем е свързан с ниските глоби и факта, че забраната трудно се налага.

У нас паричното наказание за това нарушение е 50 лева, еквивалентно на 25 евро, което е втората най-ниска глоба в ЕС. Само Латвия ни „изпреварва“ с нейната наказателна такса от 15 евро (30 лева).

В други държави от Европа са изключително загрижени и стриктни спрямо опасността от използване на телефон по време на шофиране. В Холандия, който наруши закона и бъде хванат, ще трябва да заплати 230 евро, а в Обединеното кралство, органите на реда възлагат глоба еквивалентна на 1 100 евро.

Всеки е чувал и знае за опасността от ползването на мобилно устройство зад волана, включително Европейската комисия. В доклад на ЕК по въпроса се посочва, че рискът от пътен инцидент се увеличава няколкократно, ако е замесен мобилен телефон. 

В Европа, всяка година, средно около 70 000 души загиват поради пътно транспортни произшествия, а според „Световна здравна организация“ през 2017 година загиналите са 84 589.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама