Германските промишлени работници започват 24-часови щафетни стачки

13:10, 30 яну 18 / Свят 25 778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работниците от германската промишленост започват от тази вечер 24-часови щафетни стачки, които ще продължат до петък. Засегнати ще бъдат най-малко 260 металургични и машиностроителни компании, от които 70 ще са от провинциите Северен Рейн - Вестфалия и Бавария - индустриалното сърце на Германия. 

Работодателите обявиха, че ще поискат от съда да спре протеста, който според тях ще причини огромни финансови щети.

До тук се стигна след като синдикатите и властта не успяха да договорят исканото 8% увеличение на заплатите в рамките на 27 месеца за 3.9 милиона работници. Друго основно искане е за срок от 2 години да е възможно служители да работят не 35, а 28 часа седмично, за да се грижат за болни роднини или малки деца. 

Бизнесът им предложи 6.8% по-високо заплащане и отхвърли идеята за намалената работна седмица, освен ако синдикатите не се съгласят при необходимост да се увеличават часовете труд за останалите работници. В противен случай компаниите просто няма да успяват да си изпълнят договорения обем продукти.

Протестът е организиран от водещия профсъюз в страната IG Metall, който обединява 3,9 милиона работници от металургията и машиностроенето в Германия. Близо милион служители вече се включиха в кратките предупредителни стачки този месец в подкрепа на исканията на синдиката.

След края на протестите в петък IG Metall и властите заявиха готовност да продължат преговорите.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама