Фалшива тревога за ракетно нападение вдигна на крак Хавай

23:32, 13 яну 18 / Свят Сподели в: 25 106
1

Тревога за изстреляна ракета успя да уплаши жителите на американския щат в събота сутрин местно време преди да се разбере, че опасността е фалшива. 

В 08:07 ч. (18:07 GMT) притежателите на мобилни телефони са получили следното съобщение, изписано с главни букви: "Хавай е под балистична ракетна заплаха. ПОтърсете незабавно убежище. Това не е учение". 

Телевизионните и радио предавания също са били прекъснати със записано предупредително послание: "Останете по къщите! Ако се намирате навън, потърсете незабавно убежище в срада. Останете на закрито далеч от прозорци. Ако шофирате, отбийте безопасно от пътя и потърсете убежище в някоя сграда, като останете легнали на пода. Ще обявим когато заплахата е вдигната. ТОва не е учение!".

Агенция АП описва реакцията на съобщението като "внезапна паника", а според CNBC то "моментално е причинило обезумяване с десетки тичащи към убежище".

Губернаторът на Хавай Дейвид Иге поднесе извинения на жителите с думите, че служител е натиснал грешен бутон. Американското правителство обяви, че ще разследва случая.

 

Сигналната система е създадена заради разположението на Хавай в обсега на ракетите, които изстрелва Северна Корея. През декември щатът направи тест на предупредителната си система от сирени, което се случва за първи път след края на Студената война. 

Фалшивата тревога е била опровергана с електронно писмо 18 минути по-късно, но по телефоните съобщение е било изпратено едва след 38 минути, съобщава местният Star-Advertiser.

В Twitter Агенцията по управление на извънредни ситуации на щата само заявява: "Няма ракетна заплаха за Хавай".

Севернокорейската ядрена програма се разглежда от Вашингтон като растяща заплаха за страната. Хавай е един от американските щати, които са разположени най-близо до Северна Корея. Миналият месец Star-Advertiser съобщи, че изтреляна от Пхенян ракета може да достигне Хавай до 20 минути.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети