Чехите отиват на втори тур за президент

19:35, 13 яну 18 / Свят Сподели в: 25 54
1

Чехия отново ще гласува за президент на 26-27 януари след като водачът на провелите се в петък и събота избори Милош Земан не успя да събере достатъчно гласове. След преброяване на почти всички бюлетини сегашният президент има само с 39% преднина пред следващия по резултати Иржи Драхош с 26,3%. Избирателната активност е била 61%.

Вотът е показал, че Земан се е представил по-зле от очакваното в селските райони, съобщава ВВС. В провинцията неговите крайни възгледи срещу мигрантите по традиция намират добър отзвук. 

73-годишният Милош Земан, който се бори за втори петгодишен мандат, трябваше да осигури повече от половината от гласовете, за да избегне втория тур. 
Анализаторите сега очакват много по-големи шансове за Драхош да победи своя опонент, тъй като мнозина гласоподаватели, които са дали гласа си за другите седем кандидати, вероятно ще се прехвърлят към проевропейския политик с умерени възгледи.

Милош Земан беше един от противниците в ЕС на налагане на санкции срещу Москва и постави като приоритет на страната подобряване на връзките с Китай. В петък полугола демонстрантка се опита да попречи на Земан да пусне своя глас и отправи обвинения срещу него, че руският президент Владимир Путин го държи в малкия си джоб. Тя беше отстранена и Земан успя да гласува, но видимо беше разтърсен от инцидента.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети