Бившият румънски премиер Виктор Понта е получил сръбско гражданство

17:30, 12 яну 18 / Свят Сподели в: 25 42
1

Бившият румънски премиер Виктор Понта е получил сръбско гражданство на 11 януари, съобщиха сръбските медии. Понта дори вече е получил паспорта си.

В момента Понта е председател на Комисията по европейски въпроси в румънския парламент. Той беше премиер на Румъния между май 2012 г. и ноември 2015 г., когато подаде оставка след всенародни антиправителствени протести. Тогава беше изправен пред съда с обвинения в измама, данъчни измами и пране на пари.

Понта посети Белград в средата на миналата година, когато заяви, че Сърбия винаги е била най-добрият съсед и приятел на Румъния и че трябва да се присъедини към Европейския съюз колкото е възможно по-бързо.

Пред Hotnews.ro Виктор Понта съобщава, че е почетен съветник на сръбския президент Александър Вучич от 2016 г. и че е получил званието доктор хонорис кауза.

В момента в Сърбия се намира Себастиан Гита, бивш депутат и близък съратник на Понта, в очакване да бъде екстрадиран в Румъния, където ще бъде разследван по няколко криминални дела. Той изчезна през декември 2016 г. и беше заловен в Белград в средата на април 2017 г. Около месец по-късно беше пуснат от ареста след решение на Върховния съд на Сърбия.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани