Българска фирма получава 100 млн. евро по плана "Юнкер"

14:40, 12 яну 18 / Икономика Сподели в: 25 42
1

Споразумение за най-големия до момента проект в България по плана "Юнкер" за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград беше подписан в присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Проектът е одобрен за финансиране по плана "Юнкер" през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Кредитът е в размер на 100 млн. евро на "Хювефарма".

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма". Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

"Хювефарма" е мажоритарен собственик на "Биовет" АД. Министерският съвет одобри на първото си за годината заседание проект на Меморандум за разбирателство между правителството и "Биовет" за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора.
 
Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г. В новото предприятие ще се произвеждат над 120 изделия на "Биовет". Над 90% от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

“Хубаво е, че ЕИБ отвориха офис в София, и дава възможност на всяка добра българска фирма да получи финансиране при добри условия”, каза Кирил Домусчиев преди подписване на договора. “Всеки, който има хубав проект и може да отговори на условията на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, може да получи кредит, уточни той. Ние вече строим предприятието в Пещера. Това ще е завод за химични продукти, такива създадени на базата на биотехнологиите”, уточни Домусчиев. Продукцията е на почти 100% за износ.

Към 80% от получените пари от Европейската инвестиционна банка ще са за завода в Пещера, останалата част за изграждане на голям завод за ваксини в Разград, който в момента се проектира. Хората, които ще назначим, ще бъдат специалисти с доста над средното за страната възнаграждение, каза Домусчиев. Само специалистите в тези фирми ще бъдат над 210, отделно ще има допълнително разкрити спомагателни длъжности.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети