ЕС смята да инвестира 1 милиард евро за суперкомпютри

19:12, 11 яну 18 / Икономика Сподели в: 25 82
1

Европейският съюз планира да похарчи 1 милиард евро за суперкомпютри, за да помогне за изследванията за създаване на изкуствена интелигентност и борба с изменението на климата.
Служители от Брюксел заявиха, че Европа изостава по суперкомпютри, като отбелязва, че нито една от десетте най-мощни машини не е в ЕС.

Европейската комисия предлага сумата да бъде разпределена за системите в предстоящия бюджет на ЕС, с цел да се изградят две супермашини от световна класа, способни на 1 000 000 000 000 000 000 изчисления в секунда и други две машини от средна класа.
Средствата ще бъдат отпуснати и за развитието на бъдещи компютри по-бързи от съществуващите понастоящем, както и за инфраструктурата, която да подпомогне прехвърлянето на данни между държавите-членки.
В изказване на Брюксел по-рано, Андрос Ансип, вицепрезидент на Европейската комисия за цифровия единен пазар, заяви: „Суперкомпютрите са двигателят на двигателната икономика. Това е трудна надпревара и днес ЕС изостава.“

В момента най-бързият компютър в света е Sunway TaihuLight, който се намира в Китай и има над ‎10 000 000 процесорни ядра. Повечето лични настолни компютри са с 2-8 ядра.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети