Депутатите заличиха определението „инвалид“ от законодателството

14:40, 11 яну 18 / Общество Сподели в: 25 75
1

Депутатите заличиха определението "инвалид" от българското законодателство на първо четене. Проблемите на гражданите с увреждания няма да бъдат решени с този закон, но това е стъпка в правилната посока, смята един от вносителите Крум Зарков от БСП.

Зарков подчерта, че думата "инвалид" трябва да се премахне завинаги от българското законодателство, защото носи негативен заряд. Освен това Конституцията борави с термина "лица с увреждания". Като аргумент той добави и че думите имат значение, защото оформят възприятия, а по-късно и определени поведения. 
 
Идеята за законопроекта е на Михаил Христов и Крум Зарков, според които по този начин ще се улесни социалната интеграция на хората с увреждания и ще допринесе за преодоляването на стереотипното мислене за хората с увреждания като за неспособни, невалидни, негодни.

Предвиждат се промени в девет закона и с приемането на този законопроект обществото би направило положителна стъпка към социалното приобщаване на хората с увреждания и тяхната реализация като пълноправни граждани, а и при наличие на демографска криза, всяка мярка за приобщаване на всички хора в България следва да се подкрепи и насърчи.

Навсякъде в текста на законопроекта думите "лице с увреждания" и "лица с увреждания" следва да се заменят с "човек с увреждане" и "хора с увреждания". В Закона за интеграция на хората с увреждания е въведена легална дефиниция на термина "човек с трайно увреждане" и тази промяна ще прецизира и уеднакви законодателството.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети