Конгреса на САЩ: Русия упражнява влияние върху България

21:29, 10 яну 18 / Политика Сподели в: 25 213
1

"Русия упражнява влияние върху България основно чрез доминиращата си роля в икономиката ѝ, главно в енергийния сектор, както и чрез пропаганда, отношения с политически партии, културни връзки и силно влияние върху българската армия, която продължава да разчита на въоръжение от съветско време". Това се казва в доклад на Конгреса на САЩ, изготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардин, разкрива faktor.bg. В специалния анализ детайлно са посочени усилията на Кремъл за ерозиране на демокрациите в САЩ и Европа.

"Българското правителство трябва спешно да намали зависимостта си от руското оръжие в светлината на Закона за противодействие на противниците на Америка", се заявява в доклада. 

"БСП поддържа добри отношения с Москва, а лидерът Корнелия Нинова призовава за падане на европейските санкции срещу Русия, а прокремълската партия "Атака" настоява постоянно за по-близки отношения с Русия и се противопоставя на членството на България в ЕС и НАТО. Волен Сидеров започва предизборната кампания на партията си през 2014 г. в Москва, където критикува "содомитите от НАТО", се посочва в документа.

Подчертават се усилията на правителството на премиера Бойко Борисов да бъде ограничено влиянието на Русия, както и факта, че той не е допуснал преминаването на руски самолети през въздушното ни пространство за Сирия.

В същото време се цитира изследване от 2017 година, според което 70% от българите са изразили симпатия към Владимир Путин. Това е най-високият процент подръжници сред страните от ЕС.

В доклада се говори за дългите исторически връзки на България с Русия. Отбелязва се още, че знаци и исторически паметници за това могат да бъдат видени навсякъде в столицата.

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани