Вулкан разлюля остров Суматра

10:49, 29 дек 17 / Свят 25 1041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вулканът "Синабунг" на индонезийския остров Суматра избълва тази седмица пламъци и мощен стълб от нажежена пепел високо в атмосферата. Това е най-силното му изригване за годината, заяви представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

Падащата пепел и пушекът, изпълнил въздуха, създадоха неудобства за хиляди жители на околността, но опасната зона бе евакуирана и никой не пострада сериозно, посочи Сутопо Пурво Нугрохо, говорител на службата за защита от стихийни бедствия, пише БТА.

"Изригването в сряда - най-мощно за годината, ако говорим за потоците от лава и площта, покрита с пепел, унищожи посевите на стотици селски стопани", отбеляза той.

"В петък вулканът отново избълва стълб от нажежена пепел, който стигна 4 км височина - малко по-малко, отколкото в сряда", добави Нугрохо.

Вулканът "Синабунг" е разположен в северната част на остров Суматра, на 60 километра от град Медан. Височината му е 2460 метра.

Навлязъл в продължителен период на изригвания през 2013 г. след най-малко 400 години в покой, той е сред 129-те активни вулкани в Индонезия - архипелаг, разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, пояс с висока сеизмична активност.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама