Прокуратурата обжалва решението на КЕВР за цената на водата

15:30, 28 дек 17 25 928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира пред Административния съд – София град, решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на ВиК услугите, съобщават от прокуратурата.

ВАП протестира решенията на КЕВР от 30 ноември, с които се одобрява поскъпването на водата в Бургас, Враца и Ямбол. Енергийният регулатор е допуснал административни нарушения, когато е определял скока на цените за трите ВиК дружества. Именно при тях повишението от първи януари е най-голямо – с 20% в Ямбол, 13% – във Враца и близо 9% в Бургас.

Отбелязва се, че в съответствие с конституционните прерогативи на прокуратурата да следи за спазване на законността и в съответствие с правомощията по чл.16, ал.1, т.1 АПК са подадени протести против решенията на КЕВР.

От ВАП са установени съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес-планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съобразно правилото на чл.198в, ал.4, т.5 от Закона за водите.

Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, вкл. в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри.

По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори.

Проверката на ВАП продължава.

На 19 декември прокуратурата се самосезира заради поскъпването на водата, след като на 15 декември Комисията за енергийно и водно регулиране прие увеличение на стойността ѝ с между 3 и 20%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама