Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковската галерия в Москва

10:00, 23 дек 17 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова замина на посещение в Москва във връзка с организирането на предстояща изложба на икони, църковна утвар и ръкописи от България. Забележителните експонати ще бъдат изложени през 2018 г. в  Третяковската галерия – световноизвестен музей, дом на най-голямата в света сбирка с руско изкуство.

На срещата на доц. д-р Бони Петрунова с генералния директор на Третяковската галерия г-жа Зелфира Трегулова, ще бъдат уточнени детайлите по организацията и реализацията на това впечатляващо културно събитие.

Освен НИМ, са поканени да участват са още седем престижни български научни и културни институции – Национален археологически институт с музей към БАН, Музей за християнско изкуство - Крипта на храм-паметник „Св. Александър Невски“ към Националната художествена галерия,  Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Ив. Дуйчев“ към СУ „Климент Охридски“, Национален църковен историко-археологически музей при Св. Синод,  Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Археологически музей, Несебър и Регионален исторически музей, Велико Търново.

Предвижда се в експозицията да бъдат включени над 50 експоната, които са сред най-ценните притежания на своите хранилища. Най-много са движимите културни ценности от НИМ, който ще бъде организатор на събитието. Сред тях са Двустранна икона с изображение на св. Христос Пантократор от XIII в. и Христос в гроба от XVII-XVIII в., икона с образа на св. Йоан Златоуст от края на XIV – началото на XV в., олтарни двери от XVI в., рисувани най-вероятно от прочутия зограф Онуфрий, Дечанската дарохранителница от 1626 г. и архиепископската митра на охридския архиепископ Йоасаф II (1719-1745), изработена във Венеция с инкрустации на множество скъпоценни камъни.

Изключителни паметници на културата от останалите участващи музеи са: уникална мозаечна икона от първата четвърт на XIV в. от Археологическия институт с музей, впечатляваща Йерусалимия от XIX в. от Криптата, ценни ръкописни евангелия с характерна за периода украса и миниатюри от XIII и XIV в. от националната библиотека, както и гръцки ръкописи от безценната колекция на  Центъра за славяно-византийски проучвания.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама