"Поздравления #Italy!", Се казва в tweet след среща в Джеджу, Южна Корея, където е взето решението пицарите на Неапол да влязат в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.
Италия твърди, че практиката на "пициуоли" - подготовката и обръщането на тестото, нарязването и изпичането му в пещ на дърва - е част от културната и гастрономическа традиция на страната.
В Рим собственикът на пицария Романо Фиор отпразнува решението. "За мен е чест, както за всички италианци и неаполитани... пицата ни има векове история", каза той.
Архетипната неаполитанска пица има относително тънка кора, с изключение на ръба, който, когато се пече, се надува като малка велосипедна гума.
Тя е изработена в тухла от дърво и има две класически варианта: Маринара (домати, чесън, риган и масло) и най-известната Маргарита (домати, моцарела, маслини и босилек).
Според традицията пицата "Маргарита" е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргерита, която посещава Неапол, на юг от Рим, на тиренейското крайбрежие на Италия.
Тъй като пицата се превърна в любимо ястие по света, чуждите иновации в топингите често оставят италианците объркани и ужасени.
Матео Мартино, клиент в пицария "Фиоре", заяви пред очакваното съобщение: "Надявам се, че това ще помогне на чужденеците да разберат как се прави пица, без Nutella или ананас".
ЮНЕСКО също прие "Чоган", иранска конна езда, съпроводена с музика и разказ, както и занаятчийски работилници, работещи с вятърни мелници и водни стопанства в Холандия.
Традиционното приготвяне на лодки на индонезийския остров Южен Сулавеси и Nsima - кулинарна традиция от африканската страна на Малави, също се включиха в списъка.
Хранителната култура, която вече е включена в списъка на ЮНЕСКО, включва културата и традициите на турската кафява козметика, перлата на северната част на Хърватия и традиционния древногруцински метод на винопроизводството "Qvevri".
Добави коментар