Парламентът реши: затвор и глоба за проповядване на радикален ислям

15:26, 06 дек 17 / Общество Сподели в: 25 48
1

Предложението на патриотите за криминализиране на проповядването на радикален ислям бе прието от Парламента на първо четене днес. То предвижда наказание с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 000 лева за лица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред“, заяви депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

Той бе категоричен, че криминализирането визира случаите, когато говорим за радикална идеология, а не за религия.  Във връзка с това се създава нова алинея 2 в чл. 108 от Наказателния кодекс.

Припомняме, че промените бяха внесени и минаха на първо четене в миналото 43 Народно събрание, но предсрочно прекратеният мандат не стигна за неговото разглеждане на второ четене. 

Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на „неверници“, оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика“, посочи в мотивите Борис Ячев. 

По тази причина патриотите предлагат легална дефиниция на идеологията радикален ислям, когато едно лице агитира за създаване на Ислямска държава /Халифат/, когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация и набира последователи за терористични организации, базирани на исляма.

Патриотите предлагат тази дефиниция да бъде закрепена в чл. 93 от Наказателния кодекс, чрез създаване на нова точка 31.




 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети