Министър Радев: Осигуряваме наблюдение в реално време на язовири и реки, пътища, електропроводи

09:42, 01 дек 17 / Общество Сподели в: 25 55
1

Предприемаме мерки във връзка с очакваните в Югозападна България обилни дъждове, а в Южна и Северозападна България – силни ветрове. Щабът започна работа по заповед на премиера Бойко Борисов, на основание чл. 62 а, ал. 2 от Закона за защита при бедствия“. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев след заседание на Националният щаб, по време на което бяха планирани превантивни мерки и действия за реакция с оглед защита на гражданите. Наблюдаваме язовири и реки, пътища, електропроводи, имаме готовност да реагираме при опасности – подчерта министър Радев и в този смисъл припомни, че на 22 ноември бе сформиран Съвет за намаляване на риска към МС, бе гласувана и Националната стратегия за намаляване на риска при бедствия и дадени указания за разработване готовността за изпълнението на плановете за защита при бедствия. Вътрешният министър уточни, че да ръководят и координират действията с областните управители и организираните по места щабове заминават: директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов -  за Перник, Благоевград и Кюстендил; заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов – за Смолян, Пловдив и Пазарджик, а заместник-директорът на ГДПБЗН – за Кърджали и Хасково. В София действията ще бъдат координирани от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, заместникът му ген.-лейтенант Атанас Запрянов е ангажиран с готовността на 94 мобилни групи за оказване на съдействие в случай на необходимост. Министър Радев призова хората да подават сигнали на тел. 112, на които ще бъде реагирано веднага.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов информира, че във връзка с информацията за очаквани опасности, постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, са предупредени областните управители и Националното сдружение на общините в Република България. Той посочи, че готовността за действие включва: извършването на наблюдение на място на критичните участъци; допълнително подготвяне на екипите с чували с пясък; заостряне на вниманието на областните щабове за вземане на превантивни мерки, за да бъдат хората спокойни. Според информацията, с която разполага Националният щаб, язовирите се поддържат съгласно указанията - има достатъчно свободен обем за поемане на първоначален приток на вода. Всяка област е запозната с критичните опасности. Главен комисар Николов призова жителите на областите, в които се очакват силни ветрове, да приберат от прозорците си саксии и да укрепят други предмети по фасадите, да оглеждат дърветата, под които паркират колите си и да следят националните медии за информация.

За София организацията е като при очаквани обилни дъждове, щабът е на разположение. Районните кметове с техните екипи са длъжни да следят в реално време нивата на язовирите - общинска собственост, на реките и на критичните участъци – съобщи кметът на столичния град Йорданка Фандъкова. Тя информира, че от днес е започнало почистване на шахти и оттоци след обилното снеготопене, работата ще продължи и в утрешния ден. Звеното за аварийна и спасителна дейност е на разположение с дежурни екипи.

В заседанието на Националния щаб участваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, заместник-министърът на отбраната ген.-лейтенант Атанас Запрянов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, директорът на НИМХ – БАН проф. д-р Христомир Брънзов.


 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани