Позиция относно изучаването на комунистическия режим в България

11:48, 29 ное 17 25 796 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В официалната позиция, която дне беше разпространена пред медиите се казва:


" 28 години след падането на комунистическия режим в България, в обществото все още е налице дезинформация за комунизма като политически строй, особено сред най-младото поколение.

Днес младите хора в България нямат реална представа за същността на комунистическия режим и престъпленията, извършени от неговия репресивен апарат, както и за последствията от тях. Това в голяма степен се дължи на липсата на достатъчна информация по въпроса, както в досегашните учебни програми, така и в проекта на учебна програма по „История и цивилизации“ за 10. клас, където периодът 1944-1989 г. се изучава.

Настояваме в окончателния вариант на учебната програма да бъдат разписани адекватни критерии за учебното съдържание, даващи реална представа за същността на комунистическия режим и създаващи условия за формиране на конкретни знания за престъпленията на този режим в България за периода между 1944 и 1989 г. Категорично се противопоставяме на риска информацията за т.нар. „Народен съд“, лагерите и репресивния апарат на държавната машина да бъдат отново удобно подминати.

Длъжни сме да покажем истината такава, каквато е в нейната цялост, ето защо изискваме провиненията на комунистическия режим да бъдат изучавани обективно в учебната програма в българските училища. Защото народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама