Днес испанският философ Хавиер Гомá ще проведе лекция в София

13:00, 29 ное 17 / Култура 25 907 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес един от най-интересните съвременни философи Хавиер Гомá идва с лекция в София.

 „Философията не е гарант за щастие, но помага да придаде значимост и дълбочина на живота, да го направи по-достоен, за да бъде живян. Кара те обаче да изживяваш повече спънките му, да изпитваш съчувствие за несправедливостите на живота, основната, от които е смъртта.“, твърди той.

Испанският философ Хавиер Гомá ще въведе слушателите в неговата „всеобща философия“ чрез размисли върху различни аспекти на ежедневието. Философията, предложена от мислителя, е „всеобща“ в две направления: от една страна, се обръща се към всички, а от друга, се опитва да наблюдава света в неговата цялост. Според Гомá, философията не следва да бъде не само рационална, а и общопонятна.

Събитието ще се проведе в Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 18:30ч, зала 272 (северно крило).

Лекцията ще бъде на испански език с осигурен симулантен превод на български.



Хавиер Гомá (Билбао, 1965) е испански философ и есеист, известен със своята „Всеобща философия“ и т.нар. „Тетралогия за образцовост“. Автор е на един театралния монолог „Неутешим“ , публикуван в Ел Мундо (2016), който в момента се играе на сцената на Националния драматичен център в Мадрид (2017). Започва да пише на 15 годишна възраст, доктор по философия, завършил класическа филология и право, автор също на книгите „Придобита наивност“ и „Образа на твоя живот“. Носител на Националната награда за литература на Испания за 2004 г. - раздел есета - за първата му издадена книга „Имитация и опит“.

Включен в списъка за най-влиятелни ибероамерикански интелектуалци през 2012 и 2014 г. на списание Foreign Policy. Многократно награждаван автор; изнася лекции по света; сътрудничи за различни радиоканали, лидер на мнение в испански издания. 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама