Лютви Местан: Преходът така и не се осъществи, за да имаме основание да твърдим, че е завършил

12:25, 10 ное 17 / Политика Сподели в: 25 14
1

Председателят на ДОСТ Лютви Местан излезе с позиция по повод 10 ноември. Според  него на тази дата в България бе осъществен своеобразен дворцов преврат в комунистическата партия, за разлика от държави като Унгария, Чехия и Полша, в които краят на комунистическия режим е бил резултат от всенародни протестни движения срещу тоталитарната система.

Местан смята, че преходът така и не се осъществи, за да имаме основание да твърдим, че е завършил. Според лидера на ДОСТ е необходим "изцяло нов прочит на събитията около 10-ти ноември и на целия български преход и по пътя на ускорено демократизиране на институциите и на всички социални системи на българската държава да скъсаме с всички тоталитарни рецидиви на комунизма."

В позицията си Лютви Местан твърди още: "Фактът, че по критерий гражданското образование, което включва и познанието за тоталитарното минало, българските деца са на последно място в Европа, показва, че продължаваме да пребиваваме в порочния кръг на носталгията и миналото.
В този смисъл 10-ти ноември е повод за пореден път да подчертаем, че окончателната раздяла с комунистическото минало изисква демократичните евроатлантически сили в България да обединят усилия в един Конституционен блок за нов обществен Договор, т.е. за нова Конституция. Това е единственият път да се преодолее тоталното усещане за излъгани надежди и огорчението, което носи в себе си всеки български гражданин-демократ от липсата на справедливост, равноправие, гарантирани човешки и граждански свободи като основа на истинската демокрация
."

 

Topnovini Автор: Topnovini

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Подкрепяте ли отмяната на лятното и зимното часово време?

Всички анкети